Yunanistan’a aracıyla çıkacaklar, bu yazı sizin için!

Yunanistan’a aracıyla çıkacaklar, bu yazı sizin için!

Son yılların gözdesi Yunanistan… Ekranlardaki gezi programlarının etkisi, eskiden kalan o soğuk ilişkilerin yerini dostane bir havaya bürümesi, fiyatların Türkiye’yle karşılaştırıldığında makul seviyelerde olması ve yakınlığıyla adeta bir cazibe noktası haline geldi komşu. Peki, gerçekten Yunanistan bu kadar ucuz mu? Yurtdışına araçla çıkmak kolay mı? Ne gibi evraklar hazırlamak lazım? Bu yazı aracıyla Yunanistan’a, hatta oradan da Avrupa’ya uzanmak isteyenlere!

pasaport

Bundan 18 sene evvel ilk yurt dışına çıkışım, uçakla Belçika’ya olmuştu. Brüksel ve Gent’i gördüğümde toyluğumun da etkisi olacak ki oralardan daha güzel memleket bir daha göremeyeceğimi sanmıştım. Evet hem Gent, hem de Brüksel oldukça güzeldi ama Avrupa’nın, Asya’nın, ülkemizin veya Dünya’nın gezilecek daha ne çok yeri vardı…

Yunanistan’a ise ilk kez 2010’da, üstelik 1973 model bir Volkswagen camper (Camper: İçerisinde yatak, buzdolabı, ocak, mutfak ve dolapların bulunduğu, iki kişinin kamp yapabilmesi amacıyla tasarlanmış araç) ile çıkmıştım! Yunanistan’ın gerek mutfağı, gerek kültürü, müziği, doğası ve deniziyle beni benden aldığını, yollarımızın yıllar boyu kesiceğini daha o  gün kendime fısıldamıştım. Zaten o günün üzerine de dört defa daha ziyaret ettim Yunanistan’ı.

YUNANİSTAN’A ARAÇLA NASIL GİDİLİR?

Evet, hazır mısınız, komşuya misafirliğe gidiyoruz! Öncelikle ülke sınırlarını terk edecek her Türkiye vatandaşının bildiğiniz üzere pasaport alması gerekiyor. 10 yıllık pasaport için ödemeniz gereken meblağ, 2019 yılı için 764 TL. Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi olduğundan ve dolayısıyla da Shengen ülkesi sayıldığından ötürü bildiğiniz üzere vizenizin olması şart. Yunanistan vizesi için tek yetkili olan Kosmos aracı firmasına başvurarak vizenizi alabilirsiniz. Vize ve hizmet ücreti için kişi başı 80 avro ödemeniz gerekiyor. Biometrik fotoğraf, yurtdışı seyahat sigortasıyla birlikte bu rakam 100 avroyu bulacaktır.

otoban

Yunanistan’a trenle gitmek ne yazık ki artık mümkün değil. Uçakla, deniz yoluyla ve karadan gidebilirsiniz. Selanik veya Atina’ya kalkan uçaklarla Yunanistan’a ulaşıp, gezebilirsiniz. Deniz yoluyla da Midilli, Sakız, Rodos, Kos gibi adalara Ege ve Güney sahillerimizden kalkan teknelerle gidip, oralardan kalkan feribotlarla Atina’ya, Volos’a yani anakaraya ulaşmanız mümkün. Sonrası iyilik, güzellik, bol deniz ve Ege mutfağı zaten! Yolculuğu karayoluyla tercih ederseniz ya kendi aracınızla gideceksiniz ya da özel otobüs firmaları ile  10 saati bulan yolculuk sonunda Selanik’e ulaşabileceksiniz. Gelelim yazımızın esas konusu olan “Kendi aracımla Yunanistan’a nasıl giderim?” sorusunun cevabına…

Yunanistan’a araçla gitmek kilometre sayacına bakıldığında çok kolay görünebilir. Fakat hazırlanacak evraklar ve Yunanistan’ın otoban fiyatlarına bakınca işin aslının pek de öyle olmadığını anlayacaksınız. Kısacası hem sabrın, hem bütçen sağlam olmalı ey yolcu!

Uluslararası Ehliyet: Eskiden bu işlem Turing’de yapılan çok pahalı bir işlemdi. Ama artık eski ehliyetlerinizi Emniyet’ten değiştirdiğiniz takdirde işlem tamam! Bunun için de sağlık raporu, fotoğraf ve 15 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Ve uluslararası arenada da geçerli olacak ehliyetinizi kullanabilirsiniz.

Uluslararası Sigorta (Green Card): Aracınızla yurt dışına çıkarken gümrükte sorulan bir diğer önemli evrak da Uluslararası Sigorta, yani Green Card. Binek otomobiller ile 15 günlük de düzenlenebilen sigorta, seyahat süresine göre değişiklik gösteriyor. 15 günlük sigorta için TURİNG’e ödemeniz gereken meblağ 63 avro. Eğer 30 günlük sigorta yaptırmak isterseniz 80 avroyu gözden çıkarmalısınız. Aracınız binek otomobil değil de karavan, kamyonet veya pikap tarzında bir araç ise bu rakamlar katlanarak artıyor. Üstelik bu sigorta yurtdışında sizi değil, karşı tarafı koruyan bir yapıya sahip! Üstte belirttiğim gibi eğer Bulgaristan kapısından yurtdışına çıkıp, şöylece bir Plovdiv, Sofya turu sonrasında Yunanistan’a geçmek gibi bir niyetiniz varsa Bulgar gümrüğünde %30’ları aşkın bir indirimle bu sigortayı yaptırmanız da olası.

gumruk_girisi

Bu iki evrakı önceden hazırlatmak gümrük kapısında size birkaç saat kazandırır. Ama olur da elinizi kolunuzu sallayarak İpsala Gümrük Kapısı’na gelirseniz, vakit sıkıntınız da yoksa oradaki ofisten yaptırmanız mümkün.

YUNAN’IN YOLLARI PEK PAHALI!

Yunanistan otobanı söylenene göre İtalya ile birlikte Avrupa’nın en pahalı otobanı olarak başköşede duruyor! Dedeağaç – Atina arasındaki yaklaşık 700 km’lik yol boyunca 10’un üzerinde gişeden bilet kesiliyor. Eğer 2,20 cm’den yüksek bir aracınız var ise vay halinize! Atina’ya dek ödeyeceğiniz meblağı 80 avroya yaklaşıyor. Evet, yanlış duymanız: 80 avro. Tabii ki her gidişin bir de dönüşü var. Bir o kadar da dönüş yolunda harcayacağınızı unutmayın.

arayollar

Eğer aracınız otomobilse gidiş-dönüş yaklaşık 60 avroluk bir meblağı hazır etmeniz lazım. Yollar temiz, kaymak gibi. Hız sınırı da 130’lara kadar çıkıyor ama karşılığında cepteki avrolara elveda! Tabii ki Yunanistan’ın da bir “E-5”i var. Yani paralı olan otoyolun hemen bitişiğinde seyreden, zaman zaman dağ bayır çıksa da bedava olan bir yol bu. Bazı noktalarda bu yola kaçmanız mümkün. Bu tip durumlarda birçok tırın yaptığı gibi otobana “gir-çık” yapabilirsiniz.

Evet, Yunanistan’ın mutfağına, kamp alanlarına, kültürüne, plajlarına sonraki haftalarda değineceğim. Hatta Bulgar kapısından girip tüm Balkanlar’ı birlikte dolaşcağız ama önce evraklarımızı nasıl hazır edeceğimizi yazmak istedim. Şimdi aracımız hazır, evraklarımız hazır, sırtçantamız, pasaportumuz, vizemiz, sigortalarımız da hazır. Her an yurtdışına doğru yola çıkabiliriz. Evet, hazır mıyız?